Τι είναι η ΡΑΕ;

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία φροντίζει, εισηγείται και προωθεί την ύπαρξη συνθηκών ίσων ευκαιριών και υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας και ενεργειακών καυσίμων. Παρακολουθεί, ρυθμίζει και εισηγείται τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς καθώς και τις αδειοδοτήσεις σε παραγωγούς και προμηθευτές.

 

Τι είναι ο ΑΔΜΗΕ;

Ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) συστάθηκε με σκοπό τη λειτουργία, τον έλεγχο, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του ΕΣΜΗΕ (Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια, με τρόπο επαρκή, ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο.

 

Τι είναι ο ΔΕΔΔΗΕ;

Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) συστάθηκε με σκοπό τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη διασφάλιση της διαφανούς και αμερόληπτης πρόσβασης των καταναλωτών και γενικότερα όλων των χρηστών του δικτύου.

Πρακτικά ο ΑΔΜΗΕ είναι υπεύθυνος για το δίκτυο υψηλής και υπερυψηλής τάσης, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για το δίκτυο μέσης χαμηλής τάσης, δηλαδή να διανέμει το ρεύμα σε οικίες, βιοτεχνίες κλπ.

 

Μονοφασική ή τριφασική ισχύ παροχής;

Υπάρχουν δύο ειδών παροχές ρεύματος: Η μονοφασική και η τριφασική. Κατά την παραγωγή του το ρεύμα είναι πάντα τριφασικό. Στο Μονοφασικό οι καταναλωτές παίρνουν μία από τις 3 φάσεις ενώ στο τριφασικό και τις τρεις.

  • Στην μονοφασική η τάση του ρεύματος είναι 220-230V, 1Χ35Α μονοφασική παροχή ρεύματος με μέγιστη ισχύ τα 8000W
  • Στην τριφασική η τάση του ρεύματος είναι 380–430V, 3Χ35Α τριφασική παροχή ρεύματος με μέγιστη ισχύ τα 24000W

Όταν έχουμε πολλές συσκευές να δουλεύουν ταυτόχρονα, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεπεραστεί η μέγιστη ισχύς του ρεύματος και τότε «πέφτει ο γενικός». Όταν έχουμε τριφασικό ρεύμα,αυτός ο κίνδυνος πρακτικά μηδενίζεται.

Γιο να δείτε τι ρεύμα έχετε στο σπίτι σας,  ελέγξτε την ισχύ παροχής που αναγράφεται στο λογαριασμό στο πεδίο “Συμφωνημένη Ισχύς Παροχής (KVA)”. Αν γράφει 8 τότε έχετε μονοφασική αλλιώς αν γράφει 25 έχετε τριφασική που είναι πιο ακριβή.

 

Τι είναι το Νυχτερινό Τιμολόγιο;

Το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο (με Χρονοχρέωση) είναι ένα τιμολόγιο διπλής χρέωσης, δηλαδή οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου, χρεώνονται με διαφορετικές τιμές, την τιμή του Οικιακού Τιμολογίου στις ώρες χρέωσης “Ημέρας” και με μειωμένη τιμή “Νύχτας” στις ώρες μειωμένης χρέωσης.  

Το ωράριο του νυχτερινού τιμολογίου καθορίζεται από το ΔΕΔΔΗΕ. Τα ωράρια διαφέρουν για τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο:

Χειμερινή περίοδος: 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου

  • 02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών
  • 02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο

Θερινή περίοδος: 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου

  • 23:00-07:00

Για μετρητή με χρονοχρέωση, κάνετε αίτηση στο γραφείο εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ, με λογαριασμό ρεύματος, αστυνομική ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ σας. Η εγκατάσταση στοιχίζει 34€ συν ΦΠΑ

 

Τι είναι η Οριακή τιμή συστήματος;

Ουσιαστικά η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) είναι η τιμή χονδρικής στην οποία οι πάροχοι αγοράζουν το ρεύμα. Προφανώς η τιμή αυτή έχει διακυμάνσεις ανάλογα την προσφορά, τη ζήτηση και άλλους παράγοντες. Κάθε πάροχος προδιαγράφει ένα εύρος τιμών μέσα στο οποίο λειτουργεί. Αν η ΟΤΣ ξεπεράσει το πάνω όριο του εύρους αυτού, ο πάροχος επιβαρύνει τον καταναλωτή, ενώ αν είναι μικρότερη από το κάτω όριο, ο πάροχος πιστώνει τον καταναλωτή.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι:

  • Το εύρος στο οποίο κινείται ο πάροχός σας καθορίζεται στη σύμβασή σας.
  • Όταν η ΟΤΣ αυξάνεται σημαντικά, κάποιοι πάροχοι απορροφούν όλη ή μέρος της χρέωσης που θα έπρεπε να επιβάλλουν για εμπορικούς λόγους (θέλουν να έχουν ευχαριστημένους τους πελάτες τους).
  • Η ΟΤΣ δεν αποφασίζεται αυθαίρετα από κάθε πάροχο, αλλά από τον αρμόδιο κρατικό φορέα (ΔΑΠΕΕΠ)
  • Για το πρώτο εξάμηνο της σύμβασής σας, δεν μπορεί να σας επιβληθεί extra χρέωση λόγω της αλλαγής στην ΟΤΣ.

Τι χρεώσεις περιλαμβάνει ο λογαριασμός του ρεύματος;

Η συνολική αξία του λογαριασμού ρεύματος αποτελείται από τριών ειδών χρεώσεις:

α) Χρέωση για την κατανάλωση του ρεύματος (τιμή ανά κιλοβατώρα – KWh) και πάγιο.

β) οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, που είναι η Χρέωση Χρήσης Συστήματος Μεταφοράς, οι Λοιπές Επιβαρύνσεις του Συστήματος Μεταφοράς, η Χρέωση Χρήσης Δικτύου Διανομής και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, Οι χρεώσεις αυτές είναι ίδιες για όλους τους παρόχους.

γ) φόροι, τέλη και χρεώσεις υπέρ τρίτων, όπως το Ειδικό Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και το Δικαίωμα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ), τα Δημοτικά Τέλη, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και το τέλος της ΕΡΤ. Αυτές οι χρεώσεις προφανώς είναι ίδιες για όλους τους παρόχους και αποδίδονται στο κράτος.

Οι πάροχοι του ρεύματος ανταγωνίζονται μόνο στην πρώτη κατηγορία χρεώσεων, δηλαδή το πάγιο και την τιμή ανά κιλοβατώρα.

 

Πόσους λογαριασμούς θα παίρνω και κάθε πότε;

Μετά την αλλαγή παρόχου, θα παίρνετε έναν ενιαίο λογαριασμό, όπως γίνεται και με τη ΔΕΗ. Ο λογαριασμός αυτός θα είναι μηνιαίος – τους τρεις μήνες θα είναι έναντι, ενώ κάθε τέσσερις μήνες θα έρχεται ο εκκαθαριστικός.

 

Πως μπορώ να λαμβάνω το λογαριασμό μου;

Μπορείτε να λαμβάνετε τον λογαριασμό κατανάλωσης σας μέσω ταχυδρομείου αλλά και ηλεκτρονικά με e-mail. Συνήθως όταν λαμβάνετε ηλεκτρονικά το λογαριασμό σας λαμβάνετε στο κινητό σας το πληρωτέο ποσό και την ημερομηνία λήξης. Πολλοί προμηθευτές έχουν και ειδική εφαρμογή για να μπορείτε να βλέπετε τις χρεώσεις σας και να κάνετε τις πληρωμές σας.

 

Με ποιο τρόπο μπορώ να εξοφλήσω το λογαριασμό μου;

Η τεχνολογία πλέον βοηθάει να γίνονται όλα εύκολα και απλά. Οι λογαριασμοί μπορούν να εξοφλούνται με τους παρακάτω τρόπους:

  • Μέσω τραπέζης (Με Πάγια Τραπεζική Εντολή, e-banking, phone banking, στα ταμεία Συμβεβλημένων Τραπεζών)
  • Στα κατά τόπους καταστήματα των παρόχων ή σε συνεργαζόμενα δίκτυα.

Ανάλογα τον τρόπο που θα επιλέξετε να κάνετε την πληρωμή σας, ενδέχεται να υπάρχει κάποια μικρή χρέωση.

Πώς μπορώ να αλλάξω Προμηθευτή Ηλεκτρικού Ρεύματος;

Η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή είναι πολύ απλή. Το μόνο που απαιτείται είναι να υπογράψετε Σύμβαση Προμήθειας με το νέο σας πάροχο, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ανάλογα με την κατηγορία πελάτη στην οποία ανήκετε. Η διαδικασία ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά ή μέσω courier, χωρίς να χρειαστεί να φύγετε από την άνεση του σπιτιού σας.

 

Τι δικαιολογητικά χρειάζεται να προσκομίσω για να αλλάξω πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας;

Ανάλογα το πρόγραμμα. Για οικιακά προγράμματα, θα πρέπει να προσκομίσετε τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  • Φωτοαντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Φωτοαντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού από τον υπάρχων πάροχο.
  • Ενδείξεις Μετρητή Ηλεκτρικής Ενέργειας.

 

Πόσο χρόνο θα πάρει η αλλαγή προμηθευτή;

Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για τα οικιακά τιμολόγια είναι μία εβδομάδα, ενώ για τα επαγγελματικά μπορεί να φτάσει και το μήνα. Ο χρόνος αυτός μετράει από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με το νέο πάροχο και εξαρτάται από το Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ).

 

Κατά τη διαδικασία της αλλαγής υπάρχει περίπτωση να μείνω χωρίς ρεύμα;

Δε θα μείνετε δευτερόλεπτο χωρίς ρεύμα, καθώς η αλλαγή είναι λογιστική και μόνο. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι εγγυημένη από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

 

Υπάρχει χρονική δέσμευση στη σύμβαση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με τους εναλλακτικούς παρόχους;

Ανάλογα το πρόγραμμα. Υπάρχουν προγράμματα χωρίς δέσμευση, αλλά συνήθως αυτά που έχουν το μεγαλύτερο όφελος έχουν ορισμένη χρονική διάρκεια (κατά κανόνα 2 χρόνια). Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρόωρη διακοπή συμβολαίου επιφέρει κάποια ποινή, την πληρωμή ενός ποσού που διαφοροποιείται ανάλογα τη στιγμή που θα διακοπεί το συμβόλαιο.

 

Υπάρχει επιπλέον χρέωση για την αλλαγή προμηθευτή;

Όχι, δεν υπάρχει καμία χρέωση για την αλλαγή Προμηθευτή. Θα πρέπει όμως να πληρώσετε νέα εγγύηση στο νέο σας προμηθευτή (συνήθως αν ζητήσετε να πληρώνετε με πάγια εντολή μέσω τραπέζης δε ζητείται εγγύηση). Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σας επιστραφεί η εγγύηση που είχατε καταβάλει στον προηγούμενο πάροχο.

 

Θα χρειαστεί να πληρώσω κάποιο ποσό εγγύησης/προκαταβολή;

Συχνά κατά την αλλαγή παρόχου, ο νέος πάροχος ζητά την καταβολή ενός ποσού ως εγγύηση, που τον εξασφαλίζει σε περίπτωση τυχόν μελλοντικών οφειλών. Το ποσό διαφέρει μεταξύ των παρόχων και περιλαμβάνεται στον πρώτο λογαριασμό που θα λάβετε. Γενικά, όταν διαλέγετε πάγια εντολή μέσω τραπέζης ως τρόπο πληρωμής, δε ζητείται εγγύηση.

Επίσης θα πρέπει να σας επιστραφεί η εγγύηση που έχετε καταβάλει στον προηγούμενο προμηθευτή. Επιστρέφεται συνήθως με συμψηφισμό στον τελικό λογαριασμό.

 

Ποιος είναι υπεύθυνος για τις μετρήσεις της κατανάλωσης; Θα αλλάξω μετρητή;

Η ευθύνη των μετρήσεων για τους μετρητές χαμηλής τάσης ανήκει στο Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Για τη Μέση και Υψηλή Τάση, υπεύθυνος είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Σε κάθε περίπτωση, δε θα χρειαστεί να αλλάξετε μετρητή. Οι μετρήσεις δίνονται στον πάροχό σας για να σας τιμολογήσει.

 

Είμαι ενοικιαστής, μπορώ να αλλάξω πάροχο;

Ναι, μπορείτε. Κατά τη συμπλήρωση της Σύμβασης Προμήθειας δηλώνετε υπεύθυνα πως είστε ο νόμιμος χρήστης του μετρητή στον οποίο αφορά η Σύμβαση. Θα σας ζητηθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο του ακινήτου

 

Μπορώ να αλλάξω πάροχο όταν είμαι σε καθεστώς ρύθμισης;

Μπορείτε, εφόσον ο λογαριασμός σας είναι ενήμερος ως προς τους όρους της ρύθμισης.

Μπορώ να προμηθευτώ φθηνότερα ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την Ελλάδα;

Οι πάροχοι προμηθεύουν με ηλεκτρική ενέργεια όλες τις περιοχές που είναι μέρος του Ελληνικού διασυνδεδεμένου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την Κρήτη. Το διασυνδεδεμένο σύστημα περιλαμβάνει την ηπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Εύβοια καθώς και αρκετά νησιά. Οι μοναδικές περιοχές που δεν εξυπηρετούνται (προς το παρόν τουλάχιστον) είναι κάποια νησιά που ανήκουν στο μη Διασυνδεδεμένο Δίκτυο Μεταφοράς.

 

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος που πρέπει να απευθυνθώ;

Υπεύθυνος για την λειτουργία και την συντήρηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Σε περίπτωση προβλήματος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το κέντρο βλαβών του ΔΕΔΔΗΕ της περιοχής σας.

Κέντρα Βλαβών:

Αττικής Αθηνών          10503

Πειραιώς                      10504

Περιστερίου                 10505

Μεσογείων                   10506

Ελευσίνας                     10507

Φιλοθέης – Κηφισιάς   10508

Καλλιθέας                    10509

Κέντρα Βλαβών Θεσσαλονίκης

Δυτ. Θεσσαλονίκης      10501

Κέντρο Θεσσαλονίκης             10502

Ανατ. Θεσσαλονίκης    10503

 

Κέντρα Βλαβών Περιφέρειας:

Τηλέφωνα βλαβών της επαρχίας στο πλαίσιο κάθε Νομού για κλήση μόνο από σταθερό τηλέφωνο ΟΤΕ                     1050

 

Ποιος θα επισκευάσει τη βλάβη;

Σε περίπτωση βλάβης, την ευθύνη για την αποκατάστασή της την έχει η ΔΕΔΔΗΕ. Η ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, συντήρηση και ομαλή λειτουργία του δικτύου διανομής και όχι ο εκάστοτε πάροχος.

 

Όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος στην περιοχή μου, θα έχω και εγώ;

Το Δίκτυο είναι κοινό για όλους τους παρόχους και καταναλωτές, συνεπώς ναι, η διακοπή θα επηρεάσει και εσάς. Πρακτικά, αν σε μία πολυκατοικία με δέκα διαμερίσματα το κάθε διαμέρισμα έχει διαφορετικό πάροχο, κανείς δε θα έχει ρεύμα.

 

Υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος μόνο στους πελάτες κάποιου συγκεκριμένου παρόχου;

Το Δίκτυο είναι κοινό για όλους τους παρόχους και καταναλωτές και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει διακοπή μόνο σε καταναλωτές που συνεργάζονται με κάποιο συγκεκριμένο πάροχο. Η ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, συντήρηση και ομαλή λειτουργία του δικτύου διανομής και όχι ο εκάστοτε πάροχος.